Laat je niet verrassen.
Hoe gezond zijn jouw ogen?

Onderzoek

Jouw ogen zijn belangrijk voor het dagelijks functioneren. Door goed voor je ogen te zorgen, kun je voorkomen dat je ogen onnodige beschadigingen oplopen.

Met Oogscan® word je ooggezondheid uitgebreid onderzocht. Hiermee zijn wij in staat om je in een vroeg stadium te adviseren en eventueel door te verwijzen naar een huis- of oogarts. Je ogen worden onderzocht naar de meest voorkomende oorzaken van slechtziendheid zoals:

Macula degeneratie

Macula lutea is de Latijnse benaming voor de gele vlek van je oog en vormt een belangrijk onderdeel van je oog. Je gele vlek zit aan de achterkant van je netvlies en zorgt dat de kleinste details in het zien waarneembaar zijn. Het verscherpt hetgeen waar jij jouw ogen op richt. Het overige deel van je netvlies zorgt voor het zijzicht (periferie). Bij maculadegeneratie neemt je centrale gezichtsscherpte steeds verder af doordat de kegeltjes in de macula afsterven. Daarom wordt de oogziekte ook wel slijtage (degeneratie) van je netvlies genoemd.

Staar

Staar (cataract) is één van de bekendste oogziektes.
Als je staar (cataract) hebt, is je ooglens niet doorzichtig, maar troebel. Daardoor zie je wazig. Het komt heel vaak voor, vooral bij oudere mensen. Je kunt niets doen om staar te voorkomen, maar het kan gelukkig wel opgelost worden met een operatie.

Diabetes retinopathie

Klanten met diabetes hebben verhoogd risico op retinopathie. Deze aandoening beschadigt de bloedvaatjes in de ogen. Zonder dat al direct het zien wordt aangetast kunnen er toch afwijkingen aanwezig zijn in het netvlies. Men noemt dit retinopathie. Wanneer deze schadelijke afwijkingen niet tijdig worden onderkend en behandeld kan blindheid of slechtziendheid het gevolg zijn.

Glaucoom

Glaucoom is een oogziekte waarbij de vezels van de oogzenuw geleidelijk aan verloren gaan, meestal door een verhoogde oogdruk. Deze oogzenuwvezels leiden het beeld dat door het oog gevormd wordt naar de hersenen. Door het verloren gaan van oogzenuwvezels ontstaan blinde vlekken in het beeld.
Het is belangrijk dat de behandeling van glaucoom tijdig wordt gestart, want de schade die aan de oogzenuw is ontstaan kan niet meer worden hersteld. Alleen behandeling van de glaucoom kan de beschadiging van de oogzenuw afremmen of stoppen.

Meer dan 350.000 Nederlanders hebben een visuele beperking aan beide ogen

7 op de 10 keer kan slechtziendheid of blindheid voorkomen worden

Twee keer zoveel vrouwen dan mannen hebben een visuele beperking

Jaarlijks worden er in Nederland bijna een half miljoen oogingrepen uitgevoerd

Tussen 2010 en 2020 neemt het aantal slechtzienden en blinden met 20% toe

De komende 10 jaar stijgt de vraag naar oogzorg met 300%